Overgewicht

Bij de oorzaak van overgewicht denken we al snel aan slechte leef- en eetgewoonten. Wat we vaak niet weten is dat overgewicht ook kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld:

* Medicijngebruik
* Hormoonstoornis
* Diabetes
* Schildklierafwijking
* DiŽten
* Stress
* Slaaptekort
* Eetstoornis

Van diëten worden we dik

Het klinkt voor u misschien gek, maar door diëten wordt men uiteindelijk vaak steeds dikker. Hiervoor moeten we terug naar de oertijd, waarin periodes van voedselschaarste en voedselovervloed elkaar afwisselden. Ons lichaam heeft geleerd om in tijden van voedselovervloed zo snel mogelijk dik te worden en vet op te slaan om de periode van voedselschaarste te kunnen overleven. In onze westerse wereld is er een overvloed aan voedsel, helaas beschikt ons lichaam nog steeds over systemen die ervoor zorgen dat we zo snel mogelijk aankomen en zo min mogelijk afvallen. Wanneer u kampt met overgewicht en een dieet gaat volgen, zal uw lichaam dit zien als een periode van voedselschaarste en zal het lichaam zijn uiterste best doen om de vetopslag te beschermen.

U zult tijdens het volgen van een dieet snel afvallen, omdat u minder calorieën gebruikt. Het lichaam leert hierdoor nog efficiënter om te gaan met energie. Als u na een tijdje stopt met diŽten zal het lichaam moeite doen om weer een vetvoorraad aan te leggen, zodat het in periodes van voedselschaarste (wanneer u weer gaat diëten) genoeg reserves heeft om te overleven: Het bekende jojo-effect.

Voedingsadvies bij overgewicht

Wanneer de oorzaak van uw overgewicht is vastgesteld en er geen ernstige achterliggende oorzaken zijn, is het voor u van belang om een evenwichtig gezond voedings- en beweegpatroon te ontwikkelen. Hierdoor zult u gewicht verliezen en zullen de effecten voor de rest van uw leven zijn. Van Geel Voedingsdeskundige kan u daarbij helpen.

Voor vragen of voor het maken van een afspraak kunt u vrijblijvend contact opnemen met Van Geel Voedingsdeskundige.

Neem contact op